AC/DC o la Guerra dels Corrents (Part II de II)

Companys,

Nikola Tesla va recalar a vàries companyies, amb més o menys sort, culminant-ho amb la patent el 1887 del motor de corrent altern. L’efemèride arribà a George Westinghouse, un empresari conegut per la invenció anys abans dels frens per aire comprimit, que li comprà a Tesla els drets de les patents i el convertí en un dels pivots de la seva Westinghouse Electric Company (avui pertanyent a Toshiba). Així, la companyia es convertia en la primera en apostar per corrent altern i per la gran reducció de costs que comportava respecte al corrent continu, sobretot a nivell de transport.

El paràgraf que segueix és pels freaks que no poden viure sense el per què de tot: La reducció de costs en transport del corrent altern es deu a la seva facilitat de transformació, és a dir, la conversió de l’energia elèctrica d’uns nivells de intensitat (i voltatge) a uns altres. Sabem que la potència dissipada en un cable o conductor per efecte Joule depèn de la intensitat del corrent (Q = I^2 * R * t). En el transport de grans quantitats d’energia a través de conductors, llavors, s’intenta minimitzar la intensitat del corrent per reduïr les pèrdues, augmentant en conseqüència el voltatge o tensió (P = I * V). D’aquí també que s’anomenin línies d’alta tensió.

Mentrestant, la unió d’esforços en les empreses de Thomas Edison (unint-se en la Edison General Electric el 1890, i que acabà essent la General Electric actual) no semblava fructiferar, i els grans events que necessitaven de subministrament elèctric (vegeu l’Exposició Universal de Chicago) es seguien decantant pel baix cost del corrent altern. Edison veia com la oportunitat de negoci que ell mateix havia creat s’esfumava a les mans d’aquell jove a qui havia contractat, anys enrere i en persona, per a la seva pròpia companyia. La competència pel mercat ja era pública, i els diaris la van batejar com “Guerra dels Corrents”. Però el CEO Edison estava lluny de rendir-se, i no va dubtar en recórrer a la perversió.

Edison començà una campanya de propaganda en contra de la Westinghouse Company i el corrent altern, en què assegurava que el corrent altern era molt més perillós que el corrent continu, i que era un risc tenir un generador de corrent altern a casa. Organitzava execucions públiques d’animals com gossos o cavalls i popularitzà el terme “westinghoused” per referir-se a morts per electrocució.

Amb això vols que la teva dona cuini?” – Thomas Edison, en una de les seves demostracions públiques. (Deixem el masclisme del segle XIX per un altre post…)

Que per què deia que el corrent altern era més perillós? El paràgraf que segueix també és pels freaks que no poden viure sense el per què de tot: Curiosament, es necessita menys corrent altern que corrent continu per generar el mateix dany fisiològic. A més a més, la naturalesa del corrent altern provoca que les cèl·lules del node sinusal del cor siguin propenses a la fibril·lació. En canvi, el corrent continu és més susceptible a provocar una parada cardíaca. Com que un cor parat té més facilitat per arrancar que un cor en fibril·lació, es pot pensar que el corrent continu és més segur que el corrent altern. D’aquí també que els desfibril·ladors treballin amb xocs de corrent continu.

No content amb això, Edison contractà d’amagat un tal Harold P. Brown per a que desenvolupés el que seria la primera cadira elèctrica, inspirat en un dentista que suggeria el mètode en un article, com a forma alternativa d’execució a la forca. Brown era pagat expressament per fer que la cadira funcionés amb corrent altern i així demonitzar-lo del tot. En efecte, William Kemmler va ser el primer home executat al corrent altern de la cadira elèctrica. Tot i haver assajat amb un cavall el dia abans, no va bastar amb 1000 volts per fregir l’acusat, que quedà viu al primer intent. Mentre es carregava definitivament la màquina (aquest cop a 2000 volts), els testimonis reportaren olor a carn cremada i deien que “hauria estat més agradable amb una destral”.

Gravat del que seria la primera execució amb cadira elèctrica.

La campanya d’Edison no serví per canviar el curs de la història, i el corrent altern hegemonitza la xarxa elèctrica d’avui dia. Però compte! La Guerra dels Corrents torna a revifar: els ordinadors, els iPhone i qualsevol aparell que contingui transistors depenen del corrent continu, i qüestionen cada cop més la necessitat del corrent altern. Edison, l’enginyer dels mil i un invents, riu des de la seva tomba a Nova Jersey. Havia perdut la batalla contra Tesla, però qui sap si guanyarà la Guerra?

Sam

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s