AC/DC o la Guerra dels Corrents (Part I de II)

Companys,

Quan Nikola Tesla qüestionà per primera vegada el 1875 l’eficiència dels motors de corrent continu, el seu professor de l’Institut Politècnic de Graz (Àustria) es sorprengué que un alumne tant brillant pensés aquelles bestieses. El 1882, treballant a París en millores per dinamos, Tesla va concebre el motor d’inducció, que funcionava amb corrent altern, però topava clarament amb el rebuig dels superiors a qui els l’explicava. La raó: l’empresa germano-francesa, Continental Edison Company, pertanyia al monopoli de Thomas Alva Edison, i les directrius els impedien, de totes totes, remar en contra de les seves patents.

El cabreig de Tesla comportà que alguns dels seus companys li suggerissin emprendre, però això era l’últim que el serbi de 28 anys tenia pensat fer. Es decidí, en contraposició, per marxar a una Nova York on podria treballar per Edison d’una manera més pròxima i intentar emmenar-lo, en última instància, a les possibilitats que oferia el corrent altern. Charles Batchelor, home proper a Edison i a qui li era assignada gran responsabilitat en projectes d’ultramar, li escrigué al jove una carta de recomanació:

My Dear Edison, I know two great men and you are one of them. The other is this young man!” – Charles Batchelor

Llavors Edison no estava gaire familiaritzat amb el corrent altern, però tampoc semblava disposat a fer-ho quan Tesla li explicà, el 1884, les seves idees. No obstant, sí que intuí en el jove alguna cosa diferent, i el contractà ipso facto per a treballar en millores per les plantes de generació de corrent continu. La demanda d’energia elèctrica a Nova York havia explotat després que el mateix Edison patentés una bombeta incandescent a finals de la dècada del 1870, i l’electricitat anava en camí de convertir-se en la fita tecnològica més important de la història. A Tesla, però, se li atribueix la següent cita, de quan arribà a Nova York:

El que havia deixat enrere era bonic, artístic i fascinant en tots els aspectes; el que he vist aquí és aspre, mecanitzat i poc atractiu. Està [Amèrica] un segle endarrerida a Europa, pel que fa a civilització.” –  Nikola Tesla

Els dos, Tesla i Edison, Edison i Tesla (em perdonareu), compartien un tret de geni i era que no necessitaven gaires hores de son: mentre Edison podia ser fora durant dies, dormint de tant en tant al sofà del laboratori, Tesla assegurava que el seu horari de treball era de les deu del matí a les cinc del matí del dia següent. Però aquí acabaven les similituds, i és que mentre Tesla confiava en moments d’eureka, Edison era un home constant, de prova i error i al que se li atribueix la frase cèlebre definitòria

El geni és 1% inspiració i 99% transpiració.” – Thomas Edison

Mesos més tard, Edison rebutjà pagar una prima de treball a Tesla que, segons l’últim, el primer li havia promès en cas d’acabar una feina. Tesla, decepcionat, renuncià al càrrec i començà a deambular professionalment, davant vàries ofertes d’inversors que veien l’oportunitat en aquell geni salvatge.

(Continuarà…)

Sam

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s