Como decíamos ayer…

Companys,

Amb un petó a la closca de Ferran Monegal, el mític crònic marciànic Xavier Sardà abandonava abans d’hora el plató de ‘Telemonegal’, a la BTV, allà cap al 2012. “No tornaré mai més, adéu!”, s’acomiadava. Només un any després es reeditava l’entrevista en l’última edició del programa. Sigui com sigui, Sardà tornava per a convertir-se en l’últim convidat de la història de ‘Telemonegal’. Emprenien de nou un nivell de tensió en la conversa que donava la sensació que mai no havien parat de parlar. Idonis en mencionar la típica “Como decíamos ayer…”; menys popular n’és la seva procedència. En efecte, i com diu Sardà, se li atribueix l’expressió a Fray Luis de León. Pels que no en coneguin la història:

Poeta granadí (1527-1591), s’educà a Salamanca, on es graduà i acabà per impartir-hi classes. Malauradament, la Inquisició (institució de la que en formava part) el tancà a la presó (valenta ironia) per traduir alguns llibres considerats com mal vistos. Després de 5 anys tornà a la docència amb unes paraules per a la posteritat: “Como decíamos ayer…”. De sobte, Fray Luis havia reduït 5 anys de presó al no-res. Tant gran que n’estava per sobre, del que li podien fer, com si aquells anys haguessin estat una preparació de classes una mica més llarga del que habituava. Realment, hi ha coses per les que el temps no passa.

Com si, en analogia, la presó del saber (que no presó en general) pels estudiants, el que alguns anomenen estiu, no hagi inmutat el potencial creatiu del que disposem. Brindem per això.

Coincidint amb el cap de setmana del pop a Zumaia, em correspon l’honor d’obrir oficialment el blog. Sí sí,

shutterstock_99030170-Come-in-Were-Open1

I crec que no m’equivoco si dic en nom de tots que només gaudint-lo una tercera part del que nosaltres escrivint-lo, ja n’estarem contents. I si no, accepteu pop.

Nota pels escriptors: volia partir l’entrevista a Sardà i la bio de Fray Luis en dos posts, però passo que m’acuseu de salami.

Sam

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s